Vad är surdeg?

Bakning med surdeg har många fördelar - brödet blir saftigare, får längre färskhållning, blir mindre smuligt, får en bättre textur och en rikare arom och syrlig smak.

När man gör en surdeg blandas vete- och/eller rågmjöl med vatten till en lös deg som får stå och jäsa. I surdegen bildas mjölksyra, ättiksyra och aromatiska ämnen av de naturliga mikroorganismerna som kallas syrabakterier.

Mer om surdeg och annan inspiration kring bakning hittar du här.

Kommentarer

  • Som det beskrivs i texten ”Vad är surdeg” så ingår inte jäst i surdeg. Men ändå så kallar ni bröd som är bakat med jäst, för surdegsbröd. Jättebitt bröd, men önskar att ni fortsättningsvis inte skriver surdeg när det är bakat med jäst.
  • Hej Rolf!

    Våra bröd innehåller även jäst, för att form och kvalitet ska vara så lika som möjligt från en bakning till en annan. Det är egentligen ingen större skillnad på att baka bröd i ett stort bageri som vårt, jämfört med ett litet - man gör på samma sätt. Däremot vill våra konsumenter känna igen sin Lingongrova eller sin Lantgoda - och då hjälper jästen till.

    Mängden surdeg är noga utprovad för att ge bröden den rätta karaktären - mer surdeg skulle ge ett bröd med en syrligare bismak. Vi är noga med att tydligt deklarera mängden på förpackningen så att man själv ska kunna välja ett bröd som passar.

    Ha det fint!
    Pågen Konsumentforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.