Vad är surdeg?

Bakning med surdeg har många fördelar - brödet blir saftigare, får längre färskhållning, blir mindre smuligt, får en bättre textur och en rikare arom och syrlig smak.

När man gör en surdeg blandas vete- och/eller rågmjöl med vatten till en lös deg som får stå och jäsa. I surdegen bildas mjölksyra, ättiksyra och aromatiska ämnen av de naturliga mikroorganismerna som kallas syrabakterier.

Mer om surdeg och annan inspiration kring bakning hittar du här.

Kommentarer

 • Som det beskrivs i texten ”Vad är surdeg” så ingår inte jäst i surdeg. Men ändå så kallar ni bröd som är bakat med jäst, för surdegsbröd. Jättebitt bröd, men önskar att ni fortsättningsvis inte skriver surdeg när det är bakat med jäst.
 • Hej Rolf!

  Våra bröd innehåller även jäst, för att form och kvalitet ska vara så lika som möjligt från en bakning till en annan. Det är egentligen ingen större skillnad på att baka bröd i ett stort bageri som vårt, jämfört med ett litet - man gör på samma sätt. Däremot vill våra konsumenter känna igen sin Lingongrova eller sin Lantgoda - och då hjälper jästen till.

  Mängden surdeg är noga utprovad för att ge bröden den rätta karaktären - mer surdeg skulle ge ett bröd med en syrligare bismak. Vi är noga med att tydligt deklarera mängden på förpackningen så att man själv ska kunna välja ett bröd som passar.

  Ha det fint!
  Pågen Konsumentforum
 • Hej Ni på Pågen!
  Jag håller med Rolf, ni kan inte Helt enkelt baka surdegsbröd . Sluta därför kalla era bröd surdegsbröd. Sluta!
  Jag bakar surdegsbröd, baguetter osv varje vecka och det går perfekt.
  Min mamma som var analfabet kunde baka surdegsbröd, varför inte Ni.
  Med vänlig hälsning, Ramiza
 • Hej Ramiza,

  Tack för ditt inlägg! Vi använder surdeg både för den goda smakens skull och som ett sätt att på naturlig väg öka brödets saftighet och hållbarhet så att det varar i många dagar. Surdeg har ju också en jäskraft precis som du är inne på, men på Pågen har vi valt att baka med en kombination av jäst och surdeg. Det ger en stabil jäskraft utan variationer beroende på temperatur och luftfuktighet i våra bagerier, vilket är viktigt för att vi alltid ska kunna garantera samma god bröd

  Ha en fin dag!
  Sanna Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.