Vad betyder E-nummer?

Att en ingrediens har ett E-nummer betyder att den är godkänd av EU. En del av dem är sådant du redan har i ditt kök, till exempel bakpulver (E450, E500 eller E503). Samtidigt tycker vi att bröd blir gott utan många tillsatser och vi vet att många oroar sig för just E-nummer. Vi har väldigt lite tillsatser i våra matbröd, det är främst i kaffebrödssortimentet vi använder vissa tillsatser för att kunna ge våra kakor och Gifflar de egenskaper som konsumenterna efterfrågar. Vi använder till exempel inte konserveringsmedel i något av våra matbröd - brödet håller sig naturligt färskt länge tack vara noga utvalda råvaror, ett extremt rent bageri med filtrerad luft och att brödet förpackas direkt efter svalning.

Kommentarer

 • Hej, jag undrar vad E471 om det innehåller animaliska eller vegetabiliska produkter? isåfall vad.

  Tacksam för svar
  Hälsningar Gulseren
 • Hej Gulseren, tack för att du ville höra av dig till oss. Svaret på din fråga hittar du här på vårt kundforum, vi bifogar så klart svaret här också, för din information är E471 ett emulgeringsmedel.

  Bakar Pågen med animaliskt emulgeringsmedel? Nej, Pågen bakar enbart med vegetabiliskt emulgeringsmedel.

  Ha det fint!
  Pågen Konsumentforum
 • Innehåller era matbröd några av E numren E300,E331,e332 eller e333
 • Hej Alfons,

  Askorbinsyra/C-vitamin (E300) är ett oxidationsmedel som gör att mjölet mognar och får bättre och jämnare bakegenskaper, bl a stärks glutentrådarnas nätverk, vilket ökar brödvolymen och ger ett fluffigare bröd.

  Mjöl som lagras mognar på naturlig väg, men tillsats av askorbinsyra gör att mjölet får bra bakegenskaper fortare. Därför använder vi detta i våra matbröd.

  Askorbinsyra förstörs under själva bakningen, det är ett så kallat processhjälpmedel, och har alltså ingen funktion i det färdiga brödet och därför behöver det inte anges i brödets ingrediensförteckning.

  E331, E332 och E333 använder vi inte.
 • TTack
 • Är e471 framställd på soja?
 • Hej Emelie,

  Tack för din fråga! Emulgeringsmedlet E471 som vi på Pågen använder innehåller solroslecitin. Vi använder inte soja.

  Ha det fint!
  Pågen Konsumentforum
 • Hej!
  Jag hade en fråga Omar dene 472 och 471 som används i bröd framställds av djur(gris)?
  Jag menar inte bara era bröd, menar alla
 • Hej Ghasem!

  Tack för din fråga. Svaret finns redan i vårt frågeforum, klicka på länken här bredvid: Innehåller era produkter animaliskt eller vegetabiliskt fett?

  Ha det fint!
  Pågen Konsumentforum
 • Hej!

  Ni skriver att inte Askorbinsyra behöver deklareras eftersom det är ett processhjälpmedel, men jag förstår det som att Livsmedelsverket och EU-kommissionen säger annorlunda?

  https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/ar-mjolbehandlinsmedel-en-tillsats-eller-ett-proce/
  https://fragor.livsmedelsverket.se/attached-file/8553bf3979da4382b714306d26548fd6/comment/2686756/

  Hur har ni resonerat när ni tolkat informationsförordningen?


  Mhv Malin
 • Hej Malin,

  Tack för din fråga!

  Det är helt riktigt att askorbinsyra är ett mjölbehandlingsmedel som bidrar till mjölets bakegenskaper. Men då askorbinsyran brukas och försvinner under själva bakningen är det alltså även ett processhjälpmedel som inte har någon funktion när brödet är färdiggräddat. Vi sänder våra bröd på analys och analyssvaren visar tydligt att ingen askorbinsyra kan påvisas i våra färdiga bröd. När du äter ett bröd från Pågen finns det därmed inte någon askorbinsyra kvar i brödet. Detta är anledningen till att det inte behöver anges i brödets ingrediensförteckning.

  Ha en fin dag!


  Pågen Konsumentforum
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.