Till senaste kommentaren

Varför är det så mycket sirap(socker) i Surdegsgoda?

Jag blev så glad när jag hittade ett bröd med mycket fibrer men så besviken också.
Varför är det så mycket sirap(socker) i den .

Kommentarer

  • Hej Carin!

    Tack för din fråga, det är viktigt för oss!

    Så här tänker vi när vi utvecklar nya bröd: Vår målsättning är att baka bröd som tilltalar många olika människor och vi har för närvarande ett 40-tal olika varianter i brödhyllan. I vårt sortiment finns både ljusa och mörka bröd, varav vissa är osötade medan andra innehåller ingredienser som gör brödet lite sötare.

    Vi bakar vårt bröd med omtanke om våra konsumenter och det styr hela vår verksamhet. Alla val vi gör gällande ingredienser och innehåll utgår från viljan att kunna erbjuda gott bröd som håller hög kvalitet, både till utseende och innehåll. Surdegsgoda innehåller en hög halt av fullkorn, vilket forskningen är överens om är bra för kroppen, och det vill vi vara tydliga med. Samtidigt vet vi att många väljer bort fullkornsbröd som är helt osötade eftersom de helt enkelt inte gillar smaken, och för den som vill ha ett gott bröd med hög fullkornshalt kan Surdegsgoda vara ett alternativ. Vi är noga med att deklarera tydligt på förpackningen vad brödet innehåller, så att man själv kan välja ett bröd som passar.

    Vi har även nyckelhålsmärkta bröd och deras innehålls- och näringsdeklaration kan du läsa vidare om på vår hemsida.

    Ha en fin dag!
    Sanna Konsumentkontakt
  • Jag tycker ni förvillar. På förpackning står fullkorn surdeg kallpressad rapsolja Skåne Österlen
    I innehållsförteckningen på baksidan står förvisso sirapen men hela intrycket är gott nyttigt bröd frånSkåne

    Hälsningar Carin
  • Håller helt med Carin. Blev också glad när jag såg det som då var en nyhet, Surdegsgoda. Tillhör gruppen diabetiker typ 2 (vilket väl nästan hälften av alla svenskar över 50 år gör nuförtiden). Vi får rådet att äta mycket hela korn och lite socker och det är inte det lättaste att hitta just GODA bröd, dock har t o m Garant, som ju inte ens är ett brödföretag kunnat producera ett bra bröd med bara 0,5% socker (Vital) så jag blev besviken när jag såg att Surdegsgoda hade så hög sockerhalt. När jag väl smakade det var det så att håret på huvudet nästan reste sig, så sött var det. Synd när smaken i sig ändå är så god och det är både surdeg och grovt bröd som annars vore det perfekta valet för mig. När jag bakar själv går det alldeles utmärkt att minska ner på sirap/socker i surdegsbröd och den generation som är uppvuxen på sirapslimpor och kavring finns nog inte kvar längre, sötebröd är något helt annat idag. Önskar verkligen att ni drog ner några procent på sockerhalten i SurdegsGODA (för det är annars väldigt gott), eller kommer med en less sugar-variant. De bröd ni har med Råg- och frön som är med lägre sockerhalt är tyvärr inte alls lika goda (och då menar jag inte lika söta, dvs. det är inte sirapen som gör brödet gott och det behöver inte vara sockerfritt, men några procent lägre sockerhalt!). Jag gick över från Lingongrova till Vital när jag fick diabetes typ 2 och bara den lilla förändringen gjorde stor skillnad på mina värden.
  • Hej Lena,

    Tack för ditt inlägg - full förståelse för din fråga! Så här tänker vi kring socker: Inte allt vårt bröd är sött. Vi har en variation i sockerhalt från osötat till sött bröd och allt där emellan precis som vi har en variation från ljust till mörkt bröd. Ett bröd kan dock aldrig bli helt fritt från socker. Eftersom det kommer lite socker från mjölet så finns det även i ett osötat bröd mellan 2 och 4 gram sockerarter vilket deklareras i näringsdeklarationen.

    Sen är det av tradition så att svenska konsumenter tycker om sött bröd. Det vi kan göra som bagare är att erbjuda ett brett urval av bröd att välja mellan, och vara väldigt tydliga med vad de olika alternativen innehåller. Sen är det konsumenten som väljer utefter sina behov, och i slutändan bestämmer vilka bröd vi ska ha kvar i sortimentet. Det bröd som inte säljer åker ur butikshyllan!

    Vi ser också till att ha ett urval av nyckelhålsmärkta bröd, därför att vi tycker att nyckelhålsmärkningen och andra liknande märkningar som underlättar för konsumenter att göra ett hälsosamt val är bra.

    Vill också passa på att tacka för dina förslag till tydligare märkning. Vi vet att det är många som tycker det är svårt att läsa ingrediensförteckningar, därför följer vi de gemensamma riktlinjer som finns framtagna av myndigheter och branschråd, vi tror att det blir enklare att jämföra olika bröd och förstå vad de innehåller då. Men vi framför även dina synpunkter till ansvariga kollegor hos oss och tar med dem när vi utvecklar och utvärderar våra produkter framöver.

    Ha en fin dag!
    Sanna Konsumentkontakt
  • Tack för svar! Jag förstår att efterfrågan styr, men personligen känner jag ingen i min generation eller yngre som faktiskt tycker om de väldigt söta matbröden. Att vi har en tradition där det för rätt länge sedan var så är en sak. Vore synd att ett bröd skulle försvinna om det i övrigt är bra bara för att det smakar så mycket sirap, som tar död på både känslan av surdeg och övrigt. För min egen del är det dock för sött för att jag ska fortsätta äta det.
  • Ja, bort med sirapen! Kan få vara i rågkakor och sirapslimpor som man ju kan undvika.
    Men jag vill veta vilka av era bröd som är fullkorn och under 5% socker, tack!
    Marita
  • Hej Marita!

    Tack för ditt inlägg! Vi bifogar här en länk till vår hemsida där du via en "brödväljare" kan leta efter brödsorter som passar din fråga!

    Här är exempel på några sådana bröd; Danskt Rågbröd, Kärnsund och Energi.

    Ha en fin dag!
    Sanna Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.