Hur mycket vete går det åt för att tillverka ett kilo mjöl?
Hej,
Som frågan lyder så är jag intresserad av att veta hur mycket vete som går åt för att tillverka ett kilo mjöl till brödbakningen?
Mvh,
Fredrik
Som frågan lyder så är jag intresserad av att veta hur mycket vete som går åt för att tillverka ett kilo mjöl till brödbakningen?
Mvh,
Fredrik
Följ inlägget
0
följare
Tack för din fråga! Vi hörde av oss till vår kvarn "Lilla Harrie Valskvarn" som maler mjölet vi bakar på. Så här löd deras svar:
Lite enkelt kan man säga så här.
Om det gäller ett siktat vitt vetemjöl brukar man säga att man får ut ca 76-78% mjöl från vetekärnan.
En del artiklar med vetemjöl innehåller också en liten mängd eftermjöl, ungefär 1-2%. Eftermjöl är från den del av kärnan som sitter mellan den inre delen som ger det helt vita mjölet och det yttre skalet.
Då blir det lite mer mjöl för varje kärna.
Så det blir ungefär 1,25-1,3 kg vete som behövs för varje kilo vetemjöl.
Resten av kärnan blir till kli och fodermjöl och säljs som foder.
Svaret på din fråga, om hur många kvadratmeter eller antal veteplantor det går åt att tillverka 1 kg mjöl, är dessvärre inte så enkel som man kanske tror. Det finns nämligen några faktorer som är avgörande på hur mycket mjöl det blir i slutänden, som till exempel:
- Hur många ax det är på ett strå
- Hur många kärnor det är på varje ax
- Vilken rymdvikt kärnan har
- Vilken kvalitet kärnorna har
Allt det här är helt väderberoende och skiftar med varje skörd och är olika från år till år.Ha det fint!
Tack för din fråga!
Generellt kan man nog säga att man får ut 1 bröd per 0,5 kvm veteodling.
Ha en fin dag!
Hur mycket vatten går det åt för att få fram 1 kilogram vetemjöl?
Vet du möjligen också hur mycket koldioxid som släpps ut vid tillverkningen och odlingen av 1 kilogram vetemjöl?
Tack på förhand!
Tack för dina frågor!
Dessvärre har vi lite svårt för att riktigt kunna svara exakt på det du vill veta då vi på Pågen mäter vår egna totala vattenförbrukning, men inte per bröd, och att hur mycket regn som spannmålet behöver har vi inte uppgift om.
På Pågen vill vi förstås bidra till att minska vår påverkan på miljö och klimat. Vi mäter vårt totala klimatavtryck i enlighet med Green House Gas Protocol metoden för att ta in hela produktionskedjan ända tillbaks till åkern. Vi har inte publicerat våra klimatavtryck i detalj, men sägas kan att bröd bakat på svenskt spannmål ligger mycket lågt sett till den mesta annan mat. Dvs mellan 0,5-1 kg koldioxidekvivalenter (CO2e) per kg bröd.
Vi hoppas att detta har gett någolunda svar på dina frågor.
Ha det fint!