Hur tänker Pågen kring ekologiskt?

Ekologiskt jordbruk har många bra hållbarhetsaspekter. Samtidigt har det, precis som konventionellt jordbruk, både för- och nackdelar - t.ex. krävs större odlingsytor för likvärdig avkastning och osäkerheten kring skördarna innebär större risker för bönderna .

För oss som stort bageri är det inte realistiskt att helt ställa om till ekologisk produktion. Det största problemet är tillgången på svenska ekologiska råvaror som klarar våra kvalitetskrav, t.ex. på proteinhalt/styrka i mjölet för att kunna baka våra bröd. Vi prioriterar svenska råvaror och köper så gott som allt vårt spannmål från bönder i vårt närområde som vi har långsiktiga samarbeten med.

Det finns också regler kring hur ekologiska bröd ska hanteras separat i bagerierna, vilket är en utmaning samtidigt som vi bakar med andra råvaror. Självklart utvärderar vi kontinuerligt alternativen, men framför allt arbetar vi aktivt för att göra den konventionella odlingen mer hållbar, t.ex. minska behoven av växtskyddsmedel och minimera kemikalier på åkrarna genom att förbjuda slamgödsling trots att det är tillåtet inom EU.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.