Till senaste kommentaren

Hur tänker Pågen kring ekologiskt?

Ekologiskt jordbruk har många bra hållbarhetsaspekter. Samtidigt har det, precis som konventionellt jordbruk, både för- och nackdelar - t.ex. krävs större odlingsytor för likvärdig avkastning och osäkerheten kring skördarna innebär större risker för bönderna .

För oss som stort bageri är det inte realistiskt att helt ställa om till ekologisk produktion. Det största problemet är tillgången på svenska ekologiska råvaror som klarar våra kvalitetskrav, t.ex. på proteinhalt/styrka i mjölet för att kunna baka våra bröd. Vi prioriterar svenska råvaror och köper så gott som allt vårt spannmål från bönder i vårt närområde som vi har långsiktiga samarbeten med.

Framför allt arbetar vi aktivt för att göra den konventionella odlingen mer hållbar, t.ex. minska behoven av växtskyddsmedel och minimera kemikalier på åkrarna genom att förbjuda slamgödsling trots att det är tillåtet inom EU.

Kommentarer

  • Jag handlar till 95% ekologiskt.
    Bröd är en produkt där jag måste välja annat. Tröttnar fort på det begränsade urval som finns.
    Jag brukar köpa Kärnsund och Råglevain - och önskar att dessa fanns i ekologisk variant. Fr.a. Kärnsund, eftersom jag vill ha ett osötat fullkorns-råg-surdegsbröd som jag kan rosta.
    Skulle det vara så omöjligt att åtminstone erbjuda ett av dessa bröd ekologiskt?
  • Mycket tråkigt att Pågen inte har ett enda ekologiskt bröd att erbjuda. Vem vill äta icke-ekologiskt med tanke på alla gifter om man kan välja bort det? Man måste börja någonstans (någon gång) om man vill tillverka ett ekologiskt bröd och man måste våga ställa nödvändiga krav på de inblandade aktörerna.
  • Tråkigt att inte Pågen svarar här!
  • Hej Lena!

    Vi lanserade ett ekologiskt bröd förra vintern, men fick lägga ned det mycket snabbt på grund av mycket svag efterfrågan från konsument. Vi beklagar men dessvärre är det inte hållbart för oss att behålla artiklar som inte säljer, eftersom det leder till stort svinn i butik då bröden förblir osålda.

    Ha en fin dag!
    Sanna Konsumentkontakt
  • Problemet är att ni företag lägger ner för snabbt.
    Jag har varit med om att tipsa vänner om produkter ungefär samtidigt som de dras bort...
    Det tar tid innan nya produkter når ut.
    Jag spanar varje gång jag handlar om det möjligen har kommit något nytt ekologiskt, och har gjort i flera år!
    Så de butiker jag brukar besöka har definitivt inte haft ert ekologiska bröd i sitt sortiment!
    Och hur ska jag ens veta att det finns, så jag ska kunna be handlaren ta hem av det?
    Och är det inte så att ni har er egen personal som kör ut bröd och fyller på?
    Varför har då detta ekologiska bröd inte synts till?
    Hur ska vi konsumenter ens kunna köpa något som inte finns i affärerna?
    Inte konstigt att det var för få som köpte det!

    1. Det har inte funnits i de butiker där jag brukar handla.
    2. Ni har dragit tillbaka det innan det fått genomslag.

    När jag handlar mat är ALLT ekologiskt, utom just bröd!
    Tragiskt att det ska behöva vara så.
    Besviken, när just ni har vettiga bröd för övrigt.

    Lena.






  • Jag håller med ovanstående, det ekologiska brödet hann bara anlända innan det togs bort. Bättre att ha färre varianter och ett ekologiskt. Det brödet som togs bort var dessutom väldigt gott. Tänker att ”Gott Gräddat” borde kunna sälja bra som ekologiskt. När jag väljer varor i butik tänker jag alltid gift vs giftfritt, ganska enkelt val. Känns som att ni verkligen borde tänka om gällande ekologiska bröd.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.