Hur tänker Pågen kring ekologiskt?
Ekologiskt jordbruk har många bra hållbarhetsaspekter. Samtidigt har det, precis som konventionellt jordbruk, både för- och nackdelar - t.ex. krävs större odlingsytor för likvärdig avkastning och osäkerheten kring skördarna innebär större risker för bönderna .
För oss som stort bageri är det inte realistiskt att helt ställa om till ekologisk produktion. Det största problemet är tillgången på svenska ekologiska råvaror som klarar våra kvalitetskrav, t.ex. på proteinhalt/styrka i mjölet för att kunna baka våra bröd. Vi prioriterar svenska råvaror och köper så gott som allt vårt spannmål från bönder i vårt närområde som vi har långsiktiga samarbeten med.
Framför allt arbetar vi aktivt för att göra den konventionella odlingen mer hållbar, t.ex. minska behoven av växtskyddsmedel och minimera kemikalier på åkrarna genom att förbjuda slamgödsling trots att det är tillåtet inom EU.
För oss som stort bageri är det inte realistiskt att helt ställa om till ekologisk produktion. Det största problemet är tillgången på svenska ekologiska råvaror som klarar våra kvalitetskrav, t.ex. på proteinhalt/styrka i mjölet för att kunna baka våra bröd. Vi prioriterar svenska råvaror och köper så gott som allt vårt spannmål från bönder i vårt närområde som vi har långsiktiga samarbeten med.
Framför allt arbetar vi aktivt för att göra den konventionella odlingen mer hållbar, t.ex. minska behoven av växtskyddsmedel och minimera kemikalier på åkrarna genom att förbjuda slamgödsling trots att det är tillåtet inom EU.
Följ inlägget
0
följare
Bröd är en produkt där jag måste välja annat. Tröttnar fort på det begränsade urval som finns.
Jag brukar köpa Kärnsund och Råglevain - och önskar att dessa fanns i ekologisk variant. Fr.a. Kärnsund, eftersom jag vill ha ett osötat fullkorns-råg-surdegsbröd som jag kan rosta.
Skulle det vara så omöjligt att åtminstone erbjuda ett av dessa bröd ekologiskt?
Vi lanserade ett ekologiskt bröd förra vintern, men fick lägga ned det mycket snabbt på grund av mycket svag efterfrågan från konsument. Vi beklagar men dessvärre är det inte hållbart för oss att behålla artiklar som inte säljer, eftersom det leder till stort svinn i butik då bröden förblir osålda.
Ha en fin dag!
Jag har varit med om att tipsa vänner om produkter ungefär samtidigt som de dras bort...
Det tar tid innan nya produkter når ut.
Jag spanar varje gång jag handlar om det möjligen har kommit något nytt ekologiskt, och har gjort i flera år!
Så de butiker jag brukar besöka har definitivt inte haft ert ekologiska bröd i sitt sortiment!
Och hur ska jag ens veta att det finns, så jag ska kunna be handlaren ta hem av det?
Och är det inte så att ni har er egen personal som kör ut bröd och fyller på?
Varför har då detta ekologiska bröd inte synts till?
Hur ska vi konsumenter ens kunna köpa något som inte finns i affärerna?
Inte konstigt att det var för få som köpte det!
1. Det har inte funnits i de butiker där jag brukar handla.
2. Ni har dragit tillbaka det innan det fått genomslag.
När jag handlar mat är ALLT ekologiskt, utom just bröd!
Tragiskt att det ska behöva vara så.
Besviken, när just ni har vettiga bröd för övrigt.
Lena.