Till senaste kommentaren

Varför byter man inte ut palmoljan mot annan olja?

Palmoljan har särskilda egenskaper som inte går att ersätta i vissa produkter utan att påverka smak, hållbarhet och konsistens avsevärt. Idag finns det inte många fetter kvar i världen som är naturligt fasta i rumstemperatur. Att bara baka med exempelvis rapsolja ger därför inte de egenskaper vi efterfrågar.

Vad många inte vet är att palmolja är 6-10 gånger mer effektivt att odla än till exempel raps och solros, och inte kräver lika mycket vatten eller bekämpningsmedel som annan oljeproduktion. Så när den odlas på ett hållbart sätt är det en bra råvara. Det är också därför som till exempel WWF rekommenderar företag att inte bojkotta palmolja, utan istället jobba för att den odlas på rätt sätt.

I de fåtal fall vi använder palmolja, väljer vi endast hållbar palmolja (certifierad segregerad) i enlighet med WWF:s rekommendationer. Vi driver också löpande projekt för att hitta lösningar för att ta bort palmolja helt.

Kommentarer

 • Hej
  Jag undrar om den palmoljan ni använder i era produkter odlas på rätt sätt. Jag undrar också vad definitionen är att "odla på rätt sätt" och hur ni kontrollerar att det verkligen efterlevs?
 • Hej
  Jag instämmer i föregående inlägg. Odlar ni på "rätt sätt", hur definierar ni det och hur kontrollerar ni att det efterlevs? Jag kunde inte hitta några svar på dessa frågor...
 • Hej,

  Miljö- och samhällspåverkan från storskalig palmoljeproduktion har seglat upp som en stor fråga för livsmedelsbranschen och den ökade efterfrågan på palmolja har skett på bekostnad av värdefull tropikskog. Det är inget vi på Pågen vill bidra till.

  Vi följer WWFs rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt, och vi är medlem i WWF:s initiativ RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).
  Den palmolja vi använder är certifierad enligt RSPO:s standard för produktion av hållbar palmolja (certifierad segregerad). På WWF:s hemsida  kan du läsa mer om vad detta betyder och innebär.

  Under det senaste året har vi i kontakt med våra leverantörer av palmolja fokuserat på sociala förhållanden vid odling och framställningar av palmolja.

  Ha en bra dag!
  Pågen Konsumentforum
 • Är det försvarbart miljömässigt att frakta
  Palmolja över Atlanten när vi har rapsolja i Sverige? Hur säkerställer ni att märkningen gått rätt till? Och att det verkligen odlas på ett juste sätt o att inte ytterligare regnskog höggs ned. Jag kommer inte att köpa någon produkt med palmolja.

 • Hej Amanda,

  Tack för ditt inlägg! Vi försöker, i de fall vi inte kan använda enbart rapsolja utan att ge avkall på kvaliteten, använda en blandning av rapsolja och palmolja. Pågen använder endast palmolja i ett fåtal produkter och vi bedriver projekt för att hitta lösningar som gör att vi kan ta bort palmoljan helt. Idag använder vi en blandning av palmolja och rapsolja i produkterna Pågen Gifflar Kanel, muffins och skorpor.

  Miljö- och samhällspåverkan från storskalig palmoljeproduktion har seglat upp som en stor fråga för livsmedelsbranschen och den ökade efterfrågan på palmolja har skett på bekostnad av värdefull tropiksskog. Det är inget vi på Pågen vill bidra till. Vi följer WWFs rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt. Vi är så klart också medlem i WWFs initiativ RSPO (Roundtable for sustainable palm oil) som ska främja en hållbar produktion av palmolja. Idag kommer all den palmolja vi använder från segregerade certifierade plantager.

  Ha det fint!

  Sanna Konsumentkontakt
 • Hej!
  Nu ser jag ett par "standardsvar" som förbryllar mig en aning!
  Min mormor kunde baka både gifflar, muffins och skorpor redan på 1950-talet och ni påstår inte kunna göra det! Vad hände med det som kallas utveckling?
  Nästa fråga gäller WWF:s rekommendation om att "inte bojkotta palmolja" om ni vet vilka som betalade för den åsikten? Hur många av urbefolkningen fick lämna sina släktgods för de som tjänar pengar på de ägorna nu?
  Hur kontrollerar ni var palmoljan kommer ifrån?
  RSPO betyder bara att leverantören redan skövlat ett antal gamla bosättningar, milsvis med regnskog samt bidragit till utrotning av ett antal djurarter men det bryr ni inte er om! Pengarna är mer värda eller hur!?
  Ni litar på den svenska importören som varken vill eller kan bekräfta vilka odlingar palmoljan kommer ifrån!
  Ni har väl inte glömt att berätta hälsoeffekterna av palmoljan heller, den består till största delen av mättade fetter vad jag förstår!
  Är det det era höga chefer dricker som morgonsaft? Palmolja med olika smaker? Pågen Giffel Kanel? Pågens Muffins? Varför inte med lite skorpsmak?
  Det börjar likna de berömda Nurnbergsrättegångarna där alla skylldde på alla andra, gör ni det med? Gjorde bara som ni blev tillsagna?
  Så gör de värsta kriminella dagligen idag!
  Tyvärr funkar det inom det svenska "rättssystemet"!

  Mvh
  /Jorma
 • Hej Jorma!

  Tack för ditt inlägg. Som du ser förlitar vi oss på garantier som våra leverantörer gett oss avseende certifiering av palmoljan, och följer WWF rekommendation. Dock driver vi på Pågen projekt för att ersätta palmoljan i både våra skorpor och Gifflar Kanel.

  Vi förstår dock din tanke att kunna baka som man gjorde förr. Vi håller med om att man inte ska ha onödiga konstigheter i produkterna. Vad gäller palmolja är den dock inte så lätt att byta ut i realiteten. Den har t ex sina smakfördelar och en del av våra produkter ska hålla länge, och då behövs ett fett som inte härsknar eller får till exempel skorpan att förlora sin krispighet.

  Ha en fin dag!
  Sanna Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.