Till senaste kommentaren

Varför byter inte Pågen ut palmolja i sina produkter?

I ett fåtal produkter i vårt söta sortiment (skorpor, kanelgifflar och muffins) använder vi en blandning av RSPO-certifierad segregerad palmolja och rapsolja. Palmoljan används för dess särskilda bakegenskaper som nuläget inte går att ersätta utan att påverka produktens smak, hållbarhet och konsistens avsevärt.

Vi driver projekt för att utvärdera möjligheten att fasa ut palmoljan. När vi analyserar alternativa lösningar och leverantörer, gör vi det ur ett helhetsperspektiv för att säkerställa att de verkligen är mer hållbara ur aspekter så som miljö, hälsa och socialt.

Läs gärna mer om Pågen och palmolja här: Använder Pågen palmolja i sina produkter?
Pågen Konsumentforum Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Vadå väl utvärderat? Vilka dumheter! Det är helt klarlagt att palmoljeplantagerna sker på mark där regnskog skövlats. Ni är ett "familjeföretag" som utrotar orangutanger, tigrar och bidrar till enorma koldioxidutsläpp när regnskogen skövlas. Vill ni vara hållbara använda svensk rapsolja. Kommer mana till bojkott av era produkter. Hur kan ni?
 • Hej,

  jag undrar hur arbetet går? Det finns ju certifierad palmolja, RSPO-märkt palmolja som enligt WWF är att föredra om man nu måste använda palmolja.

 • Hej Ulf, vi följer WWFs rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt. Vi är så klart också medlem i WWFs initiativ RSPO (Roundtable for sustainable palm oil) som ska främja en hållbar produktion av palmolja. Idag kommer all den palmolja vi använder från segregerade certifierade plantager.

  Ha en fortsatt bra dag.
  Pågen Konsumentforum
 • Hej, tack för svar. Varför anger ni inte det på förpackningarna (att palmoljan ni använder är RSPO-märkt)? Jag tror att det skulle vara intressant information för många kunder.

  Mvh Ulf
 • Hej Ulf!

  Bra fråga!

  Det finns redan en liten symbol på förpackningarna i form av en palm som berättar att palmoljan vi använder kommer från segregerade certifierade plantager.

  Ha en fin dag!
  Pågen Konsumentforum
 • Hej Pågen ! Jag älskar era kardemummaskorpor. Men har nu till min förtvivlan upptäckt att de innehåller palmolja. Nu kan jag inte köpa skorporna med gott samvete längre.
  Hur jobbar ni med detta? Hur vill ni att jag som konsument ska förhålla mig? När är skorporna mer hållbara?
 • Hej Carola!

  Tack för ditt inlägg!

  I ett fåtal produkter i vårt söta sortiment (skorpor, kanelgifflar och muffins) använder vi en blandning av rapsolja och RSPO-certifierad segregerad palmolja. Palmoljan används för dess särskilda bakegenskaper som i nuläget inte går att ersätta utan att påverka produktens smak, hållbarhet och konsistens avsevärt.

  Vi driver projekt för att utvärdera möjligheten att fasa ut palmoljan. När vi analyserar alternativa lösningar och leverantörer, gör vi det ur ett helhetsperspektiv för att säkerställa att de verkligen är mer hållbara ur flera aspekter så som miljö, hälsa och socialt.

  Läs gärna mer om Pågen och palmolja här: ​Använder Pågen palmolja i sina produkter?​​​

  Ha en fin dag!
  Sanna Konsumentkontakt
 • Hejsan!
  Jag hoppas ni byter ut palmoljan i era skorpor så jag kan köpa era i fortsättningen. Just nu köper jag från era konkurrenter som inte har det i sina.


 • Hej!
  Vi fick idag en påse Pågens gifflar kanel som veckans gåva från ICA Maxi. De smakar utmärkt, men tyvärr ser jag att de innehåller palmolja (som fjärde största ingrediens, efter mjöl, vatten och socker), så de kommer vi naturligtvis aldrig att köpa så länge detta fortgår. Gåvan var bortkastad kan man säga ur er synvinkel. Tramset om att ni (sedan många år) letar efter alternativ är bara larvigt. Min mor bakade minst lika goda på 60-talet och då fanns inte palmolja (i Sverige i alla fall). Smör fanns dock och var naturligtvis det som användes. Sanningen är naturligtvis att med palmolja så sparar ni några ören per påse. Dock förlorar ni då också många kunder och troligen "kostar" palmoljan er redan idag mera än den tänkta inbesparingen och detta ökar förmodligen i framtiden. Att ni inte förstår detta är märkligt. Höj istället priset med denna tänkta öresbesparing om marginalen nu är det viktigaste. Annars är ju volymen minst lika viktig, fast det borde ni ju veta redan.
  Ja, jag är företagare och förstår, tydligen till skillnad från Pågens, att man skall lyssna på kunderna.
  Förslag: Gör om, gör rätt!

  PS. Om ni inte släpper igenom detta inlägg, så kommer det att publiceras via mer synliga kanaler. DS.
 • Hej Sture!

  Tack för ditt inlägg!

  I de fåtal fall vi använder palmolja, väljer vi endast hållbar palmolja (certifierad segregerad) i enlighet med WWF:s rekommendationer. Vi driver också löpande projekt för att hitta lösningar för att ta bort palmolja helt.

  Vi vill också så klart att våra Gifflar Kanel ska smaka exakt lika gott för att inte göra våra konsumenter besvikna. De tester vi hittills gjort med annat fett har tyvärr inte gett detta så vi arbetar vidare och är säkra på att hitta en lösning.

  Ha en fin dag!


  Sanna Konsumentkontakt
 • Hej!
  Håller med Sture m fl, Pågen borde verkligen inte använda palmolja i sina produkter.
  Jag bor i Spanien och har köpt skorporna på vår närmsta matbutik. Efter att ha sett att Pågens skorporna innehåller palmolja tänker jag sluta köpa dem.

  M v h,
  Sara
 • Hej! Skorporna är goda men ärligt talat, hur går det med palmoljeprojektet? Så här har ni skrivit i några år nu:

  Vi driver också löpande projekt för att hitta lösningar för att ta bort palmolja helt.

  Nu är jag nyfiken på hur långt ni har kommit? Finns det några produkter där ni har uteslutit palmoljan?

  Vänliga hälsningar
  Marie


 • Hej Marie,

  Tack för ditt inlägg!

  Som vi nämnt tidigare driver vi projekt för att se på möjligheten att fasa ut palmolja. Vi vill dock vara säkra på att alternativet som vi eventuellt väljer är väl utvärderat så att det är både ett hållbart och hälsosamt alternativ.

  Många har valt att byta till exempelvis kokosolja istället för palmolja, men innan vi eventuellt gör ett sådant val, vill vi tillsammans med våra leverantörer säkerställa att det faktiskt är ett bättre alternativ ur hållbarhetssynpunkt, både miljö- och social hållbarhet.

  Ha en fin dag!  Sanna Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.