Till senaste kommentaren

Vad menas med att ett bröd är osötat?

”Osötat” betyder att brödet inte är bakat med socker eller sirap för att nå sötare smak. Däremot kan en liten mängd sockerarter komma från andra ingredienser, exempelvis finns det naturligt i mjölet. Det finns också i ingredienser som malt eller vört. Därför kan ett bröd aldrig bara helt sockerfritt.

Jästen behöver näring i form av socker för att kunna jäsa och ibland räcker inte de naturliga sockerarterna i spannmålet till. Ett bröd räknas därför som osötat så länge man inte tillsätter mer socker än vad som förbrukas som jästnäring.

Det betyder att osötade bröd kan innehålla sockerarter i näringsdeklarationen men inte i ingrediensförteckningen och det är helt naturligt att ett osötat bröd innehåller 2-4 gram sockerarter per 100 gram.

Du hittar våra osötade produkter här.

Kommentarer

 • I ert nya bröd "Danskt fröbröd" så står det på framsidan att det är osötat men i innehållsförteckningen står det att det innehåller sirap. Hur kan det komma sig?
 • Hej Kim!

  Tack för din fråga!

  Sirap har tillsats receptet enbart som jästnäring. Jästen förbrukar sirapen under processen. Den låga mängden sockerarter (1,8g /100g) som finns kvar i brödet kommer naturligt från spannmålet.

  Ha det fint!
  Pågen Konsumentforum
 • Pågen är inte helt sanningenli, enligt min mening! Det är inte naturligt med 2-4 g sockerarter i 100 g bröd! Tillsatt socker och sirap försvinner inte heller i jäsningen enligt min mening! Precis lika lite som det gör det i tillverkningen av alkohol! Bröd ska enligt tradition(!) och enligt min mening endast bestå av fyra ingredienser. Mjöl,vatten, jäst och salt. Socker är enligt min, och vissa forskares, mening beroendeframkallande drog som brödtillverkarna tillsätter för att få kunden till att bli sugen och köpa mer! När någon påstår att något är oemotståndligt GOTT, så är det ju ett tecken på beroende! Bröd bör enligt min mening inte innehålla över 5 g sockerarter per 100 g bröd. Dessutom anser inte jag att det som anses vara naturligt socker i en produkt är socker! Det är inte samma sak, och ger inte samma beroende. Raffinerat tillsatt socker är enligt min mening hälsovådligt och onyttigt.
 • Hej Pär!

  Tack för ditt inlägg!

  Så här tänker vi kring socker: Inte allt vårt bröd är sött. Vi har en variation i sockerhalt från osötat till sött bröd och allt där emellan precis som vi har en variation från ljust till mörkt bröd. Ett bröd kan dock aldrig bli helt fritt från socker. Eftersom det kommer lite socker från mjölet så finns det även i ett osötat bröd mellan 2 och 4 gram sockerarter vilket deklareras i näringsdeklarationen.

  Sen är det av tradition så att svenska konsumenter tycker om sött bröd. Det vi kan göra som bagare är att erbjuda ett brett urval av bröd att välja mellan, och vara väldigt tydliga med vad de olika alternativen innehåller. Sen är det konsumenten som väljer utefter sina behov, och i slutändan bestämmer vilka bröd vi ska ha kvar i sortimentet. Det bröd som inte säljer åker ur butikshyllan!

  Vi ser också till att ha ett urval av nyckelhålsmärkta bröd, därför att vi tycker att nyckelhålsmärkningen och andra liknande märkningar som underlättar för konsumenter att göra ett hälsosamt val är bra.

  Ha en fin dag!
  Pågen Konsumentforum
 • Hittade denna tråd när jag skulle kontakta kundtjänst efter att ha sett ett "Osötat" bröd  från Pågen med socker på innehållsförteckningen. Jag tar till mig er argumentation kring att det behövs för jäsningen men då borde ni ha en separat beteckning, det måste ju bero på något att ett bröd går att baka utan socker men ett annat inte? Det blir direkt vilseledande att ha två olika bröd med samma märkning, ett med socker och ett utan. Kommer ni att fortsätta märka bröd med tillsatt socker och/eller sirap på detta sätt?

 • Hej Erik,

  Tack för din fråga!

  Vi har olika recept för olika bröd beroende på vilken smak och textur vi vill få fram. Är det deklarerat som OSÖTAT, kan man dock lita på att det inte finns något socker kvar när brödet är bakat, vilket vi säkerställer genom externa analyser.

  I en del recept såsom Lantgoda har vi tillsatt ett uns socker som jästen under bakningen ”äter upp”, medan det i vårt Levain-bröd inte finns med alls bland brödets ingredienser. I båda fallen är det dock ett osötat bröd som blir slutresultatet.

  Ha det fint!
  Sanna Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.