Vad är enzymer?

Enzymer är ett slags protein som finns i växter och djur, och som sätter igång processer utan att själva förbrukas. Spannmålskärnan innehåller flera enzymer som är aktiva då kärnan gror. Vid brödbakning används en sorts enzymer som kallas amylaser. De bidrar under bakningsprocessen till att brödet blir saftigare och får en bättre volym.

Kommentarer

  • Hej blir hållbarheten längre med enzymer i bröd?
  • Hej Lars Göran!

    Tack för din fråga! Enzymer har inte med hållbarheten att göra.

    Varför ett bröd ibland kan hålla sig längre än bäst före datum beror mer på att vi bakar våra bröd i ett mycket modernt bageri där kontakten mellan "händer" och produkt sällan möts. Detta tillsammans med ingredienser som till exempel surdeg gör att bröd kan hålla sig mycket länge.

    Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!
    Sanna Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.