Vad är akrylamid?

Akrylamid bildas främst i kolhydratrik mat som hettas upp till höga temperaturer. Exempel på livsmedel med höga halter av akrylamid är potatischips, friterad potatis eller stekt potatis. Men det förekommer även i exempelvis bröd och kaffe.I ett stort bageri som Pågens har vi god kontroll över hela bakningsprocessen och ser till att inte baka med för höga temperaturer för att undvika akrylamid.
Fullkornsbröd och rågbröd innehåller något högre halter akrylamid än ljust bröd, men då måste man komma ihåg att den samlade nyttan av att äta fullkorn är betydligt större än den eventuella risk som förekomsten av akrylamid innebär. Livsmedelsverkets råd att äta frukt, grönsaker, och i första hand fullkornsvarianter av spannmålsprodukter och bröd kvarstår (liksom råden att äta mindre av fetare produkter).

Vi på Pågen jobbar löpande med att sänka halterna av akrylamid genom att hela tiden följa upp med egna tester, inte bara på de färdigbakade bröden utan hela vägen ner till den enskilda råvaran. Vi byter ut råvaror där vi ser att det behövs, vi jobbar med recepten och med våra ugnar så de håller en jämn temperatur och vi ser också till att jobba med att manuellt plocka bort de bröd som blivit lite för mörka i bakningen.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.