Till senaste kommentaren

Varför ni måste ha palmolja i era gifflar?

Hej!
Undrar varför ni måste ha palmolja i era gifflar? Höj hellre priset på dom och använd ordentliga ingredienser. Ni skriver att ni bakar närodlat och ”med kärlek”. Jag kan inte riktigt hålla med om det när man använder produkter som Palmolja.
Och nej... det räcker inte att man använder ”certifierad palmolja”.

Mvh Rebecca

Kommentarer

 • Hej Rebecca,

  Tack för din fråga!

  I Gifflar Kanel finns det väldigt lite palmolja, det är endast kanelfyllningen som innehåller en blandning av palmolja och rapsolja, degen är utan palmolja. Vi har minskat användningen av palmolja, men inte hittat ett fett som helt kan ersätta palmoljan. Däremot har vi följt bland annat WWFs rekommendation och gått över till att endast använda certifierad segregerad palmolja. Vi är också noga med att vara tydliga med märkningen på påsen, så att man själv ska kunna välja.

  Ha en fin dag!
  Sanna Konsumentkontakt
 • Hej

  Men innan palmolja började användas flitigt gick det väl att producera med andra bättre fetter? Så det borde väl gå att gå tillbaka till andra typer varför inte 100 procent raps t ex? Vad gör palmolja som inte andra fetter gör mer än pris?
 • Hej Peter,

  Tack för din fråga!

  Vi bakar gärna med närproducerade råvaror som rapsolja och vill förtydliga att Pågen använder endast palmolja i de fall vi inte har några alternativ. Traditionellt är alternativet fast animaliskt fett eller härdad rapsolja. Inget av dessa är några alternativ i dagsläget.

  Ha det fint!
  Pågen Konsumentforum
 • Hej Pågen,

  jag måste säga att jag tycker ni borde ta tydligare ställning mot palmolja. Att bara säga att animaliskt fett eller härdad rapsolja inte är något alternativ i dagsläget känns som ett svagt svar. Och det verkar som att det bara handlar om ekonomiska incitament. På er hemsida framgår det att er viktigaste hjärtfråga är hållbarhet, rimmar illa med palmolja.

  Slutligen spelar det väl ingen roll om ni bara använder lite palmolja i Gifflar kanel, ni använder ju råvaran i många andra produkter. Många bäckar små...
 • Hej Caroline,

  Tack för att du ville höra av dig!

  Miljö- och samhällspåverkan från storskalig palmoljeproduktion har seglat upp som en stor fråga för livsmedelsbranschen och den ökade efterfrågan på palmolja har skett på bekostnad av värdefull tropiksskog. Det är inget vi på Pågen vill bidra till.

  Vi följer WWFs rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt. Vi är medlem i RSPO (Roundtable for sustainable palm oil) som är en certifiering initierad av WWF tillsammans med andra intressenter i kedjan från plantage till butik. RSPO certifieringen syftar till att främja en hållbar produktion av palmolja. Idag kommer all den palmolja vi använder från segregerade certifierade plantager.

  Pågen använder endast palmolja i ett fåtal produkter och vi bedriver projekt för att hitta lösningar som gör att vi kan ta bort palmoljan helt.

  Ha det fint!
  Sanna Konsumentkontakt
 • Hej! Jag föreslår att ni utlyser en tävling till Sveriges forskare:
  Den som klarar av att göra en kanelfyllning med rapsolja istället för palmolja vinner 100 000 kr.

  Hur svårt kan det vara?
 • Hej!
  Har läst era försök till svar angående varför ni använder palmolja i era produkter och jag måste säga att de känns extremt tunna! I min värld är det helt omöjligt att få ihop användande av ens små mängder palmolja samtidigt som man gör stor affär av och hyllar svenskodlat, närproducerat, kärlek till råvaror och natur osv. Nä, det känns bara skenheligt av er, att det inte skulle gå att baka utan palmolja är ju bara snack! Innan palmoljan fanns i Sverige kunde ni ju utan problem baka så det kan inte vara några problem nu heller om bara viljan finns! Om ni absolut tycker att ni måste fortsätta använda palmolja så tycker jag att ni ska vara så ärliga att ni säger att ekonomin är viktigare för Pågen än miljön! Till dess att ni slutar använda palmolja eller fattar ett tydligt beslut om att göra detta så kommer jag att helt undvika era produkter och göra mitt bästa för att få släkt och vänner att göra detsamma! Hoppas på bättring från er!
 • Hej,

  Tack för din synpunkt. Läs gärna mer om vår hållning här: Varför byter inte Pågen ut palmolja i sina produkter?

  Ha en bra dag!
  Pågen Konsumentforum
 • Hej!
  Har läst om er palmoljeanvändning i frågor och svar. Det borde stå på t ex skorppåsen att palmoljan är certifierad åtminstone.
  Lotta
 • Hej Lotta!

  Tack för din fråga! På påsen finns en symbol i form av en liten palm. Den här symbolen berättar att vi använder certifierad segrigerad palmolja.

  Ha det fint!
  Sanna Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.