Hur definierar ni surdegsbröd?

Definitionen för surdegsbröd är olika mellan olika kulturer och det är olika traditioner i olika länder. Det finns ingen gemensam definition av surdegsbröd inom EU eller liknande. Det finns idag heller inga fastställda riktlinjer för hur mycket surdeg ett surdegsbröd ska innehålla.

Mängden surdeg i våra surdegsbröd är noga utprovad för att passa den breda massan av konsumenter– olika surdegar ger olika smak och i vissa fall ger höga nivåer av surdeg ett bröd med en syrligare bismak. Vi är noga med att tydligt deklarera mängden på förpackningen så att man själv ska kunna välja ett bröd som passar.

Vi har surdeg i alla våra bröd men vi väljer att inte kalla alla våra bröd för surdegsbröd då är endast relevant för vissa av våra bröd utifrån surdegshalt och smakkaraktär.

Branschen, dvs SBK (Sveriges Bagare och Konditorer), arbetar just nu (våren 2019) med att ta fram en överenskommelse vad definitionen för surdegsbröd är. Vi är med i SBK och därmed en av aktörerna som är med och driver på att en branschstandard ska klubbas igenom. Vi välkomnar riktlinjer som gör att det blir både tydligare för konsumenterna men också för oss själva i branschen.

Pågen Konsumentforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.