Till senaste kommentaren

Vad gör ni för att ta bort plastpåsen helt till förpackat bröd?

Jag har just sett en film på SVT som heter Återvinningsbluffen som nästan får mig att ge upp.
https://www.svtplay.se/video/32889335/atervinningsbluffen?position=3067&id=jkd5Qb2

Det var rörande att se ansiktsuttrycket på den underbara glada motiverade människa i England som ägnar sitt liv åt att sortera plast manuellt för att den ska kunna återvinnas när hon får veta att allt skickas via kriminella nätverk till Bulgarien i stora balar för att användas i cementfabriker som energi.

Vad gör ni för att ta bort plastpåsen helt och använda annat material, t.ex. vaxat papper? Den här filmen gör att man förstår hur stort problemet är och oavsett hur mycket man hävdar att plasten kan återvinnas så är den enda 100%-iga lösningen att inte använda plast över huvud taget.  Jag köper ert Grötbröd ett par gånger i veckan och jag får mer och mer dåligt samvete varje gång jag slänger en plastpåse. Förmodligen måste jag börja baka bröd själv för att slippa det. Även om det blir dyrare.

Kommentarer

 • Hej!
  Tack för att du hörde av dig. Ja det var ingen ljus information som vi fick ta del av i programmet. Det vi ser i dokumentären är systematiserad kriminell verksamhet. Det som visas i dokumentären är inte så det går till i Sverige. Svenska industrier, inklusive livsmedelsindustrin, arbetar var och en och gemensamt oerhört seriöst med återvinningsfrågor. Vi kan inte garantera om det förekommer någon olaglig avfallshantering alls, men i sådant fall handlar det om enstaka undantag. I dokumentären är den olagliga avfallshanteringen satt i system.

  Idag återvinns ca 30 procent av plasten i Sverige. Resten återvinns genom förbränning under kontrollerade former i godkända anläggningar och blir till el och energi. Detta måste ändock bli än bättre, och mycket arbete pågår för att öka återvinningsgraden ännu mer de kommande åren, bla genom teknikutveckling så att kvaliteten på den återvunna plasten blir bättre.

  Du undrade om vi tänker ta bort plastpåsen. Vi letar efter alternativ och byter ut till 100% materialåtervinningsbara plastsorter. Men för miljön är inte plast den enda frågan. För att minska matsvinnet utgör plastpåsen en väldigt viktig del för att brödet inte ska bli torrt och slängas i förtid, så att sälja oförpackat bröd är inte heller en bra lösning. Så att konsumenter återvinner plastförpackningar och att återvinningssystemen utvecklas än mer så att gamla förpackningar kan bli till nya är en viktig hållbarhetsfråga att arbeta vidare med för oss i producenter.


  Med vänlig hälsning
  Berith
  Berith Information- och hållbarhets chef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.