Är surdeg nyttigt?

Vi använder surdeg för den karaktäristiska smakens skull, för att bröden blir mer saftiga och får en fastare konsistens som gör att de smular mindre, samt för att det ökar brödens hållbarhet.

Den hälsofördel som oftast framhävs när det gäller surdeg är att det höjer blodsockret lite långsammare. Eventuella andra hälsofördelar tvistas det omkring, och vi arbetar därför inte med hälsopåstående på våra surdegsbröd. Vi använder surdeg för smak, karaktär, textur och färskhållning.

Däremot visar studier att bröd som sådant är bra för hälsan; det innehåller sunda kolhydrater, näringsämnen, vitaminer och är en viktig källa till järn.

Vi har surdeg i alla våra matbröd, vilket är ett led i att vi tar ansvar för matsvinnet. Eftersom surdeg ökar hållbarheten på bröden, kan konsumenten äta bröden hemma längre, vilket i sin tur minskar matsvinnet, då det allra största matsvinnet sker just hemma hos konsumenten.

Vi märker ut halten surdeg i ingrediensförteckningen, så att konsumenterna ska veta vad de köper. Det står också tydligt i innehållsförteckningen att bröden också innehåller jäst.

Pågen Konsumentforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.