Till senaste kommentaren

Använder Pågen palmolja i sina produkter?

Vi använder en blandning av palmolja och rapsolja i våra skorpor samt i Gifflar Kanel och i muffins. Miljö- och samhällspåverkan från storskalig palmoljeproduktion är en stor fråga för livsmedelsbranschen och den ökade efterfrågan på palmolja har skett på bekostnad av värdefull tropikskog. Det är inget vi på Pågen vill bidra till. När det gäller palmolja köper vi endast RSPO-certifierad palmolja, vilket innebär att höga krav ställts på odlingen när det gäller miljöansvar, återplantering av plantagen, arbetsförhållanden, arbetsmetoder m.m.

Vi följer alltså WWF:s rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt. Men sedan 2016 använder vi alltså endast RSPO certifierad palmolja, som är en certifiering initierad av WWF tillsammans med andra intressenter i kedjan från plantage till butik. RSPO certifieringen syftar till att främja en hållbar produktion av palmolja och säkra att palmoljan i produkten kommer från en hållbar odling och produktion.
(Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej, jag lade märke till att ni använder palmolja i era produkter, detta är förstås ett stort problem då det finns både människor och djur som blir drabbade när palmoljan tillverkas. Detta måste få en ändring om ni inte kommer med ett annat alternativ kommer jag sluta köpa era produkter!
 • Hej Cassandra,
  vi försöker att använda så mycket rapsolja som möjligt utan att ge avkall på kvaliteten, till exempel i Pågen Skorpor och Pågen Gifflar Kanel.
  I nuläget har vi inte hittat något bra alternativ till all palmolja. Palmoljan har särskilda egenskaper som inte går att ersätta i vissa produkter utan att påverka smak, hållbarhet och konsistens avsevärt. Vad många inte vet är att palmolja är 6-10 gånger mer effektivt att odla än raps och solros, och inte kräver lika mycket vatten eller bekämpningsmedel som annan oljeproduktion. Så när den odlas på ett hållbart sätt är det en bra råvara. Det är också därför som till exempel WWF rekommenderar företag att inte bojkotta palmolja, men att jobba för att den odlas på rätt sätt.
 • Hej!

  Gifflar har ju funnits rätt länge. Har palmolja alltid varit en del i receptet?
 • Hej Per, tack för din fråga. Svaret på din fråga om palmolja alltid varit en del av receptet i våra Gifflar är ja.

  Ha det fint!
  Sanna Konsumentkontakt
 • Har sett att ni har palmolja i somliga produkter. Finns det några hälso risker med den Palm olja ni använder?
 • Hej Magnus!

  Tack för din fråga!

  Enligt nuvarande vetenskapliga kunskapsläge och enligt de senaste undersökningarna om svenska folkets matvanor finns inte belägg för att utbyte av palmolja mot ett annat mättat fett skulle ge någon folkhälsovinst. Istället för att fokusera på intaget av palmitinsyra eller andra enskilda mättade fettsyror bör man, i enlighet med nordiska näringsrekommendationerna, se över kosten i sin helhet och begränsa det totala intaget av mättade fettsyror.

  Ha det fint!
  Sanna Konsumentkontakt
 • Tack för intressanta frågor och svar.

  Jag har en fråga till: är den palmolja Pågen använder hydrogenerad eller ej?


 • Hej Barbro!

  Tack för din fråga! Vi använder oss av en palmolja som inte är hydrogenerad.

  Ha en fin dag!
  Pågen Konsumentforum
 • Hej - jag är kritisk till användningen av palmolja i era fullkornsskorpor och har läst hela inläggstraden här så jag förstår att ni följer WWF. Men med tanke på den totalt obegripliga högergiren i Brasilien och den rovdriften på Amazonas som härmed är nära förestående: var hämtar ni er palmolja från? Köper ni in den från Brasilien - finns planer på att bojkotta inköp därifrån om högern gör allvar av sina miljöförstörande projekt??
 • Hej Ann,

  Tack för din fråga.

  När det gäller palmolja köper vi endast RSPO-certifierad palmolja som är segregerad. För att få vara medlem i RSPO ställs det mycket krav på företaget bl.a när det gäller arbetsförhållanden, arbetsmetoder, miljöansvar och återplantering av plantagen m.m.

  I de återkommande RSPO-revisionerna diskuteras ovanstående men även andra omständigheter i de länder som oljan tas ifrån kontinuerligt och beslut fattas utifrån dessa diskussioner. RSPO certifierad palmolja, är en certifiering initierad av WWF tillsammans med andra intressenter i kedjan från plantage till butik och syftar till att främja en hållbar produktion av palmolja och säkra att palmoljan i produkten kommer från en hållbar odling och produktion.

  För kännedom driver vi också löpande projekt för att titta på möjligheterna att ta bort palmolja helt.
  Pågen Konsumentforum
 • Hej, jag hörde en gång att palmolja var en katalysator för kroppen att tillverka farligt kolesterol. det borde väl vara en om än svårt mätbar men ändå oroande anledning att inte använda den i produkter som vi äter i stor mängd som bröd och skorpor.
 • Hej alla! Jag har även hört och läst sedan ca 2004 att palmolja "lurar" kroppen till att tillverka kolesterol. Om oljan är hydrogenerad skulle det vara i ännu högre grad.
  Jag tror inte att vi tar skada av att konsumera mycket små kvantiteter palmolja. Problemet är att dosera. Bäst vore följaktligen, tycker jag, om alla tillverkare kunde utesluta palmoljan till största möjliga grad för att undvika ackumuleringseffekter. Just precis i syfte att göra det enklare för konsumenter att (citat) begränsa det totala intaget av mättade fettsyror (slut på citat).

  Alldeles oberoende av WWF's, nordiska näringsverks och konsumentkonsulters rekommendationer.
  En fråga i förbifarten, eftersom detta har tagits upp i ett tidigare meddelande: vet någon exakt hur många kvadratkilometer skog som har skurits ner i Brasilien de sista åren för att använda marken till palmodling? På tal om ansträngningar för att få bukt med klimatförändringar, och så där...
 • Hej,

  Angående så kallad ”certifierad palmolja”, här är ett urklipp från naturskyddsföreningens hemsida om palmolja.

  ”RSPO-certifierad palmolja - räcker inte till

  RSPO-märkningen (Roundtable on Sustainable Palm Oil) togs fram som svar på den kritik som växte fram från miljö- och sociala organisationer runt om i världen när det blev känt hur palmoljan produceras.

  RSPO är utvecklad av producenter av palmolja, miljö och sociala NGO:s, återförsäljare, investerare och banker. Sedan februari 2016 finns också en högre, frivillig nivå som kallas RSPO Next.

  Kriterierna för märkningen ställer viktiga baskrav på industrin men den räcker inte till. Den palmolja som producerats inom ramen för RSPO:s principer och kriterier är inte något som Naturskyddsföreningens kallar hållbar. 


  Wilmar International var det första företag som i december 2013 antog en deklaration som gick längre än RSPO och nu följer flera andra företag efter bland annat har Orkla Confectionery & Snacks (bla Göteborgskex och OLW) beslutat att alla produkter ska bli helt fria från palmolja efter 2016.”

  Om era konkurrenter går ifrån det, varför kan inte ni?
  Hur ställer ni er till detta?
 • Efter att ha sett en dokumentär häromdagen på Kunskapskanalen (som visar förträffliga dokumentärer överhuvudtaget) om hur bl.a. de vilda elefanterna på Borneo påverkas av alla plantager så har jag nu bestämt mig för att sluta köpa allt som innehåller palmolja - oavsett sk. certifiering. Så det blir inga fler Krisprolls i vårt hushåll så länge dessa innehåller palmolja. Med vänlig hälsning, A
 • Hej,

  Tack för era synpunkter.

  Som vi nämnt tidigare driver vi projekt för att se på möjligheten att fasa ut palmolja. Vi vill dock vara säkra på att alternativet som vi eventuellt väljer är väl utvärderat så att det är både ett hållbart och hälsosamt alternativ.

  Många har valt att byta till exempelvis kokosolja istället för palmolja, men innan vi eventuellt gör ett sådant val, vill vi tillsammans med våra leverantörer säkerställa att det faktiskt är ett bättre alternativ ur hållbarhetssynpunkt, både miljö- och social hållbarhet.
  Pågen Konsumentforum
 • en stilla undran: varför behöver man överhuvudtaget välja palmolja eller kokosolja? Det här är ju svenska skorpor, så varför använder ni inte svenska ingredienser? Vad är det för fel på rapsolja t.ex.?? Det är väl det bästa alternativet ur hållbarhetssynpunkt...

 • Hej Ann,

  Läs gärna vårt tidigare svar här: Varför byter inte Pågen ut palmolja i sina produkter?

  Trevlig helg!
  Pågen Konsumentforum
 • jo, jag har läst den - men för att odla palmoljeträd så huggs regnskog ner - och det är INGET bra alternativ, oavsett diverse certifieringar. Så nej tack, jag köper inga produkter längre som innehåller palmolja...

 • Mycket intressant, läsvärd och skrämmande artikel i Sveriges Naturs nyaste nummer, om hur palmoljeodlingarna hotar regnskogen samt urbefolkningen i Colombia. Stora arealer regnskog huggs ner av storindustrin i maskopi med regeringen medan bönderna och naturen tar stryk. Och så vill man dessutom introducera biodieseln från palmolja här som ett miljövänligt alternativ?? NEJ TACK...
 • Det håller inte med argumenten om certifikat hit och ditt. Oljan ska ändå fraktas runt halva jorden. Nä nu får det bli andra bullar tills ni gjort om och gjort rätt.

  Bojkottar gör jag!
 • Samma här. Jag bojkottar palmolja och pågen om ni vill behålla era kunder, så bör ni byta till rapsolja, solrosolja, tistelolja, hasselnötsolja eller valnötsolja. För oavsett hur billigare det är med rapsolja eller solrosolja så är transporten och skogsskövlingen ett större besvär än att ni tjänar mindre!
 • Hej,

  Tack för era synpunkter.

  Som vi nämnt tidigare driver vi projekt för att se på möjligheten att fasa ut palmolja. Vi vill dock vara säkra på att alternativet som vi eventuellt väljer är väl utvärderat så att det är både ett hållbart och hälsosamt alternativ.

  Många har valt att byta till exempelvis kokosolja istället för palmolja, men innan vi eventuellt gör ett sådant val, vill vi tillsammans med våra leverantörer säkerställa att det faktiskt är ett bättre alternativ ur hållbarhetssynpunkt, både miljö- och social hållbarhet.

  Pågen Konsumentforum
 • När ska ni sluta med palmolja? Det finns ingen som helst orsak forsätta förstöra miljö och döda djur mer era ingredienser!!  Köper aldrig aldrig era produkter!!!
 • Jag vill påpeka att jag menade att det är billigare med palmolja, inte rapsolja.
 • Hej.
  Vi under många år tillbaka läst hur ni försökt byta ut Palmolja i era produkter men det tycks bara vara tomma ord?
  Så nu har hela vår familj, samt släkt o vänner bestämt oss för att sluta köpa Pågens produkter!

  Mvh Inga
 • Vi slutar också med alla produkter med palmolja. Kommer fortsätta bojkotta om det är kokosolja också. Så onödiga ingredienser i svenska bageriprodukter. 
  Synd! Vi var storkonsumenter av gifflar och skorpor.
  Men det känns som något vi kan avstå.

 • Jeg har vært storforbruker av Pågens Skorpor, men oppdaget nettopp at de inneholder palmeolje. Palmeolje er en billig ingrediens, men både nernæringsmessig og miljømessig skadelig og ikke noe kortreist næringsmiddel. Jeg kommer ikke til å kjøpe mer Pågens Skorpor før palmeolje er skiftet ut med en sunnere olje. Jeg betaler heller mer for skorporna enn spise næringsmidler som inneholder palmeolje.

 • Hej Øystein,

  Vi försöker att använda så mycket rapsolja som möjligt utan att ge avkall på kvaliteten, till exempel i Pågen Skorpor och Pågen Gifflar Kanel.

  I nuläget har vi inte hittat något bra alternativ till all palmolja. Palmoljan har särskilda egenskaper som inte går att ersätta i vissa produkter utan att påverka smak, hållbarhet och konsistens avsevärt. Vad många inte vet är att palmolja är 6-10 gånger mer effektivt att odla än raps och solros, och inte kräver lika mycket vatten eller bekämpningsmedel som annan oljeproduktion. Så när den odlas på ett hållbart sätt är det en bra råvara. Det är också därför som till exempel WWF rekommenderar företag att inte bojkotta palmolja, men att jobba för att den odlas på rätt sätt.
  Pågen Konsumentforum
 • Ser att det debatteras flitigt om palmolja som ingår i t e x Edra veteskorpor
  Tänkte annars fråga när ni tänker sluta med det eftersom jag senaste halvåret köpt veteskorporna som vi ätit med förtjusning när ” Vi ville ha ngt att tugga på” men jag läste inte innehållsförteckningen från början: tänkte: Vad kan det va’ för farligt med skorpor
  Nu avvaktar vi.... får tugga på ngt annat
 • jag trycker att det är bra för att dom gör bröd så det är något vi kan äta.
 • Jag tycker det är fascinerande att folk alltid bara läser sista raden i inläggstrådar.
  Det innebär att jag ska försöka sammanfatta vad som skrivits: Den palmolja som Pågen använder i sina TVÅ produkter av hela sortimentet, i Gifflar och i Skorpor, kommer från godkända plantage, ej ifrån nedhuggen regnskog.

  "När det gäller palmolja köper vi endast RSPO-certifierad palmolja som är segregerad. För att få vara medlem i RSPO ställs det mycket krav på företaget bl.a när det gäller arbetsförhållanden, arbetsmetoder, miljöansvar och återplantering av plantagen m.m."

  Vidare används denna olja i dessa två produkter för dess positiva egenskaper gällande bakning, hållbarhet och smak. Pågen har ett premiumsortiment så prisskillnaden till konsument gällande olika sorters olja torde inte ens vara märkbar.

  Har konkurrenterna, med motsvarande produkter, bättre eller andra råvaror i sina produkter? Eller kompenserar de dem med konserveringsmedel och/eller andra kemikalier?

  Det är så lätt att säga att man ska bojkotta en tillverkare men man måste ha fullgoda alternativ till färdig produkt innan man säger en sån sak.
 • Det finns naturligtvis ingen anledning att använda palmolja mer än att det är det billigaste fettet som finns att köpa på världsmarknaden. Skitsnacket under flera år om att Pågens försöker hitta alternativ är ju bara larvigt. Köp inte produkter med palmolja är väl det enkla budskapet till vanliga konsumenter.
  Sture Svensson
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.