Använder Pågen palmolja i sina produkter?
Vi använder en blandning av palmolja och rapsolja i våra skorpor samt i Gifflar Kanel och i muffins. Miljö- och samhällspåverkan från storskalig palmoljeproduktion är en stor fråga för livsmedelsbranschen och den ökade efterfrågan på palmolja har skett på bekostnad av värdefull tropikskog. Det är inget vi på Pågen vill bidra till. När det gäller palmolja köper vi endast RSPO-certifierad palmolja, vilket innebär att höga krav ställts på odlingen när det gäller miljöansvar, återplantering av plantagen, arbetsförhållanden, arbetsmetoder m.m.
Vi följer alltså WWF:s rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt. Men sedan 2016 använder vi alltså endast RSPO certifierad palmolja, som är en certifiering initierad av WWF tillsammans med andra intressenter i kedjan från plantage till butik. RSPO certifieringen syftar till att främja en hållbar produktion av palmolja och säkra att palmoljan i produkten kommer från en hållbar odling och produktion.
Vi följer alltså WWF:s rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt. Men sedan 2016 använder vi alltså endast RSPO certifierad palmolja, som är en certifiering initierad av WWF tillsammans med andra intressenter i kedjan från plantage till butik. RSPO certifieringen syftar till att främja en hållbar produktion av palmolja och säkra att palmoljan i produkten kommer från en hållbar odling och produktion.
Följ inlägget
0
följare
vi försöker att använda så mycket rapsolja som möjligt utan att ge avkall på kvaliteten, till exempel i Pågen Skorpor och Pågen Gifflar Kanel.
I nuläget har vi inte hittat något bra alternativ till all palmolja. Palmoljan har särskilda egenskaper som inte går att ersätta i vissa produkter utan att påverka smak, hållbarhet och konsistens avsevärt. Vad många inte vet är att palmolja är 6-10 gånger mer effektivt att odla än raps och solros, och inte kräver lika mycket vatten eller bekämpningsmedel som annan oljeproduktion. Så när den odlas på ett hållbart sätt är det en bra råvara. Det är också därför som till exempel WWF rekommenderar företag att inte bojkotta palmolja, men att jobba för att den odlas på rätt sätt.
Gifflar har ju funnits rätt länge. Har palmolja alltid varit en del i receptet?
Ha det fint!
Tack för din fråga!
Enligt nuvarande vetenskapliga kunskapsläge och enligt de senaste undersökningarna om svenska folkets matvanor finns inte belägg för att utbyte av palmolja mot ett annat mättat fett skulle ge någon folkhälsovinst. Istället för att fokusera på intaget av palmitinsyra eller andra enskilda mättade fettsyror bör man, i enlighet med nordiska näringsrekommendationerna, se över kosten i sin helhet och begränsa det totala intaget av mättade fettsyror.
Ha det fint!
Jag har en fråga till: är den palmolja Pågen använder hydrogenerad eller ej?
Tack för din fråga! Vi använder oss av en palmolja som inte är hydrogenerad.
Ha en fin dag!
Tack för din fråga.
När det gäller palmolja köper vi endast RSPO-certifierad palmolja som är segregerad. För att få vara medlem i RSPO ställs det mycket krav på företaget bl.a när det gäller arbetsförhållanden, arbetsmetoder, miljöansvar och återplantering av plantagen m.m.
I de återkommande RSPO-revisionerna diskuteras ovanstående men även andra omständigheter i de länder som oljan tas ifrån kontinuerligt och beslut fattas utifrån dessa diskussioner. RSPO certifierad palmolja, är en certifiering initierad av WWF tillsammans med andra intressenter i kedjan från plantage till butik och syftar till att främja en hållbar produktion av palmolja och säkra att palmoljan i produkten kommer från en hållbar odling och produktion.
För kännedom driver vi också löpande projekt för att titta på möjligheterna att ta bort palmolja helt.
Jag tror inte att vi tar skada av att konsumera mycket små kvantiteter palmolja. Problemet är att dosera. Bäst vore följaktligen, tycker jag, om alla tillverkare kunde utesluta palmoljan till största möjliga grad för att undvika ackumuleringseffekter. Just precis i syfte att göra det enklare för konsumenter att (citat) begränsa det totala intaget av mättade fettsyror (slut på citat).
Alldeles oberoende av WWF's, nordiska näringsverks och konsumentkonsulters rekommendationer.
En fråga i förbifarten, eftersom detta har tagits upp i ett tidigare meddelande: vet någon exakt hur många kvadratkilometer skog som har skurits ner i Brasilien de sista åren för att använda marken till palmodling? På tal om ansträngningar för att få bukt med klimatförändringar, och så där...
Angående så kallad ”certifierad palmolja”, här är ett urklipp från naturskyddsföreningens hemsida om palmolja.
”RSPO-certifierad palmolja - räcker inte till
RSPO-märkningen (Roundtable on Sustainable Palm Oil) togs fram som svar på den kritik som växte fram från miljö- och sociala organisationer runt om i världen när det blev känt hur palmoljan produceras.
RSPO är utvecklad av producenter av palmolja, miljö och sociala NGO:s, återförsäljare, investerare och banker. Sedan februari 2016 finns också en högre, frivillig nivå som kallas RSPO Next.
Kriterierna för märkningen ställer viktiga baskrav på industrin men den räcker inte till. Den palmolja som producerats inom ramen för RSPO:s principer och kriterier är inte något som Naturskyddsföreningens kallar hållbar.
Wilmar International var det första företag som i december 2013 antog en deklaration som gick längre än RSPO och nu följer flera andra företag efter bland annat har Orkla Confectionery & Snacks (bla Göteborgskex och OLW) beslutat att alla produkter ska bli helt fria från palmolja efter 2016.”
Om era konkurrenter går ifrån det, varför kan inte ni?Hur ställer ni er till detta?
Tack för era synpunkter.
Som vi nämnt tidigare driver vi projekt för att se på möjligheten att fasa ut palmolja. Vi vill dock vara säkra på att alternativet som vi eventuellt väljer är väl utvärderat så att det är både ett hållbart och hälsosamt alternativ.
Många har valt att byta till exempelvis kokosolja istället för palmolja, men innan vi eventuellt gör ett sådant val, vill vi tillsammans med våra leverantörer säkerställa att det faktiskt är ett bättre alternativ ur hållbarhetssynpunkt, både miljö- och social hållbarhet.
Läs gärna vårt tidigare svar här: Varför byter inte Pågen ut palmolja i sina produkter?
Trevlig helg!
Bojkottar gör jag!
Tack för era synpunkter.
Som vi nämnt tidigare driver vi projekt för att se på möjligheten att fasa ut palmolja. Vi vill dock vara säkra på att alternativet som vi eventuellt väljer är väl utvärderat så att det är både ett hållbart och hälsosamt alternativ.
Många har valt att byta till exempelvis kokosolja istället för palmolja, men innan vi eventuellt gör ett sådant val, vill vi tillsammans med våra leverantörer säkerställa att det faktiskt är ett bättre alternativ ur hållbarhetssynpunkt, både miljö- och social hållbarhet.
Vi under många år tillbaka läst hur ni försökt byta ut Palmolja i era produkter men det tycks bara vara tomma ord?
Så nu har hela vår familj, samt släkt o vänner bestämt oss för att sluta köpa Pågens produkter!
Mvh Inga
Synd! Vi var storkonsumenter av gifflar och skorpor.
Men det känns som något vi kan avstå.
Vi försöker att använda så mycket rapsolja som möjligt utan att ge avkall på kvaliteten, till exempel i Pågen Skorpor och Pågen Gifflar Kanel.
I nuläget har vi inte hittat något bra alternativ till all palmolja. Palmoljan har särskilda egenskaper som inte går att ersätta i vissa produkter utan att påverka smak, hållbarhet och konsistens avsevärt. Vad många inte vet är att palmolja är 6-10 gånger mer effektivt att odla än raps och solros, och inte kräver lika mycket vatten eller bekämpningsmedel som annan oljeproduktion. Så när den odlas på ett hållbart sätt är det en bra råvara. Det är också därför som till exempel WWF rekommenderar företag att inte bojkotta palmolja, men att jobba för att den odlas på rätt sätt.
Tänkte annars fråga när ni tänker sluta med det eftersom jag senaste halvåret köpt veteskorporna som vi ätit med förtjusning när ” Vi ville ha ngt att tugga på” men jag läste inte innehållsförteckningen från början: tänkte: Vad kan det va’ för farligt med skorpor
Nu avvaktar vi.... får tugga på ngt annat